Nabídka

logo Facebook

Indukční plotna a litinové nádobí

 

Sklokeramické desky s indukčním ohřevem jsou stále častěji využívány jako zdroj tepla, jak v domácích tak profesionálních kuchyních. Výhodou indukční desky je především snížení tepelných ztrát a tím i snížení nákladů na vaření. Indukční deska pracuje na principu zákona o elektromagnetické indukci a dochází tak k ohřevu přímo dna kovového nádobí. U běžné sklokeramické desky s ohřevem pomocí topné spirály se nejdříve ohřívá plotýnka, která pak předává teplo nádobí. Aby tento princip fungoval je potřeba správně zvolit nádobí, které k vaření použijete.

 

Princip ohřevu při vaření na indukční desce

 

Jak již bylo zmíněno indukční deska využívá principu zákona o elektromagnetické indukci. Jak to tedy vypadá v praxi? Pokud vodičem prochází střídavý proud, vzniká v jeho okolí elektromagnetické pole. Pokud je v tomto poli jiný vodič, indukuje se v něm elektrické napětí. Pokud vodič nahradíme vodivou plochou (v tomto případě dno nádobí) bude v této ploše vznikat napětí, které se ihned uzavírá a tvoří takzvané vířivé proudy. Vznik výřivých proudů má za následek že se dno nádobí začne ohřívat.

Pod plotýnkou indukční desky jsou umístěny cívky, které jsou při vaření napájeny střídavým napětím o frekvenci 25 až 35kHz. V okolí cívek tedy vzniká silné magnetické pole, které způsobí velmi rychlý ohřev kovových předmětů, které jsou do tohoto pole vloženy.

 

Výhody vaření na indukční desce

 

Hlavní výhodou vaření na indukční desce je především vysoká účinnost a rychlost ohřevu. Ztráty v samotné elektronice a indukčních cívkách jsou cca 10%, z toho tedy vyplývá že zhruba 90% elektrické energie je využito k ohřevu. Vaření je výrazně rychlejší a úspornější.

 

Má vaření na indukci nějaké nevýhody?

 

Největší nevýhodou vaření na indukci je nutnost výběru správného nádobí na indukci. Je nutné vybírat takové nádobí, které je vyrobeno z vodivého a zmagnetizovatelného materiálu.

 

Jaké nádobí je vhodné pro vaření na indukci?

 

Z výše popsaného principu indukční desky je zřejmé že je potřeba použít nádobí, které se ohřívá působením magnetického pole, to znamená že k výrobě nádobí vhodného na indukci musí být použitý vodivý a zmagnetizovatelný materiál, tj. především železo. V žádném případě tedy není možné použít hliníkové, skleněné, nebo teflonové nádobí.

Pro úspěšné vaření na indukci je také potřeba zajistit, aby dno nádobí bylo co nejblíže plotýnky a tím i indukčních cívek. Při výběru nádobí na indukci si proto zkontrolujte že dno je rovné, nebo jen mírně prohnuté a dobře přiléhá k plotýnce. Více o dnu nádobí si můžete přečíst zde.

 

Je švédské litinové nádobí SKEPPSHULT vhodné pro vaření na indukci?

 

Odpověď zní jednoznačně ANO. Pojmem litina se označuje slitina železa a uhlíku, kde obsah železa je kolem 98%. Díky tomu je litinové nádobí velmi vhodné pro vaření na indukci. I podmínku tvaru dna splňuje většina výrobků SKEPPSHULT. Litina také velmi dobře vede teplo. V detailním popisu každého výrobku navíc naleznete přehlednou tabulku, ve které je uvedeno pro jaké typy ohřevu je konkrétní výrobek vhodný. V nabídce firmy SKEPPSHULT najdete mnoho typů hrnců na indukci, pánví na indukci i dalšího nádobí vhodného pro vaření na indukční desce.

 

Na co si dát pozor při výběru indukční desky?

 

Jako u všeho platí že i indukční plotna musí být kvalitní aby dobře sloužila. Pokud má indukční deska dostatečný výkon, prohřeje spolehlivě i nádobí, které nemá zcela ideální tvar dna. Málo výkonné a levné náhražky nemusí dobře fungovat, ikdyž je zvoleno správné nádobí na indukci.