Newsletter

Jak vybírat držadlo nádobí?



Švédská firma Skeppshult vyrábí litinové nádobí již více jak sto let a snaží se uspokojit co nejširší spektrum zákazníků. Právě proto je její sortiment velmi široký nejen co se týče tvarů a velikostí nádobí, ale také jsou některé typy nádobí nabízeny s různým provedením držadla. Odpověď na to jak vybrat nádobí s držadlem, které vám bude nejlépe vyhovovat najdete v následujícím článku.

 

Výrobky Skeppshult mají tři základní typy držadel:

 

1. Litinové držadlo - držadlo je odlité v celku s nádobím. Toto provedení se používá u levnějších pánví a samozřejmě u hrnců a pekáčků. Výhodou tohoto provedení je že nádobí s litinovým držadlem nemá prakticky žádné omezení co se týče použitého zdroje tepla. Toto nádobí tedy bez rizika jakéhokoliv poškození můžete využívat i při vaření na otevřeném ohni, nebo při zapékání v troubě. Nevýhodou je, že se rukojeť rychleji a více ohřívá i při vaření na sporáku a je tedy nutné při manipulaci použít hadr, nebo kuchyňskou chňapku.

 

2. Držadlo z ušlechtilé nerez oceli - toto provedení držadla najdeme především u pánví. Výhodou tohoto držadla oproti předešlému typu je nejen atraktivnější vzhled, ale především to, že se výrazně méně ohřívá a při vaření na sporáku většinou není nutné používat hadr, nebo kuchyňskou chňapku. Stále je ale zachována možnost používat nádobí pro zapékání v troubě, nebo na otevřeném ohni. Vaření s tímto typem držadla je tedy pohodlnější než u držadla litinového.

 

3. Držadlo dřevěné - držadlo vyrobené z kvalitního dřeva je nejen velmi estetické a skvělě doplňuje tradiční vzhled litinového nádobí, ale je také zárukou pohodlí při vaření. Držadlo se nijak nezahřívá a není nutné používat hadr. Oproti předchozím typům je ale nevýhodou omezení, že nádobí s tímto typem držadla nelze použít do trouby, nebo na otevřeném ohni.

 

Pokud tedy vybíráte nádobí, které je vyráběno s různým typem držadla, zvažte prosím jaké vlastnosti jsou pro vás důležité. Pokud preferujete komfort při vaření, volte nerezové, nebo dřevěné držadlo. Je-li pro vás důležité použití na otevřeném ohni, nebo v troubě, tak musíte volit mezi litinovým či nerezovým držadlem. V případě že preferujete nižší cenu tak nejspíše dáte přednost nádobí s litinovým držadlem. Chcete-li, aby nádobí bylo nejen praktické ale i estetické, tak pro vás bude nejlepší volbou nádobí s dřevěným držadlem. Při volbě dřevěného držadla však nesmíte zapomenout na omezení co se týče typu zdroje tepla.