Newsletter

Často kladené otázky


Proč je litinové nádobí Skeppshult lepší než ostatní?

Klíčové vlastnost litinového nádobí SKEPPSHULT:


- litinové nádobí má velmi dlouhou životnost a tak jeho kvality oceníte nejen vy, ale i další generace 

- čím častěji a déle je litina používaná,  tím lepší má vlastnosti


Drtivá většina nádobí které běžně vidíte v obchodech, pochází z Ásie (i když je často klamavě označené jinou zemí původu, např. jako německé, apod.).  Avšak nádobí švédské firmy Skeppshult, je opravdu vyrobeno ve Švédsku,  z pravé švédské litiny -  MADE IN SWEDEN. Firma Skeppshult je jediná ve Skandinávii, která vyrábí litinové nádobí z pravé švédské litiny. Jedná se o rukodělné výrobky podle tradičních metod vyráběné již od roku 1906, které jsou vyrobeny z přísně kontrolovaných surovin, bez chemických nebo jedovatých přísad. Jsou to ekologické a přírodní produkty, zdravotně absolutně nezávadné, zcela nesrovnatelné s různými asijskými výrobky a napodobeninami, které mohou obsahovat ve zvýšené míře i toxické látky, těžké kovy či jiné nebezpečné přísady). 

 Důležité upozornění pro zákazníky ohledně prodeje litinového nádobí v ČR .

 

V čem je toto litinové nádobí odlišné od ostatního?

Většina běžného nádobí je hladká, pěkná na pohled a převážně konstantní. To je způsobeno ve většině případů, použitím slitin, chemikálií, umělých vrstev, apod.  Naproti tomu nádobí z přírodní litiny je zcela jiné, nemá žádnou umělou vrstvu a proto jako jediné snese i vyšší až vysoké teploty - nedochází zde k odpařování nebezpečných látek. Vzhled a kvalita povrchu se liší od běžného komerčního nádobí, litinové nádobí Skeppshult jsou kvalitní slévárenské výrobky. Pro lepší představu lze toto litinové nádobí přirovnat k "litinovému plátu z kamen". Prioritou tohoto nádobí není vzhled, ale naopak funkčnost, zdravotní nezávadnost a prakticky neomezená životnost. Drobné optické, estetické a vizuální nedokonalosti těchto výrobků, strukturální nerovnosti či estetické "nedokonalosti" povrchu jsou zcela normální, jedná se o odlitek surové litiny, rukodělný slévarenský výrobek. Díky rukodělné výrobě je každý kus originálem. Taktéž povrch litiny stále "pracuje" (čím více a déle je přírodní litina používaná, tím lepší má vlastnosti), nejedná se o tzv. "čisté umělé nádobí", ale zato se litinové nádobí Skeppshult z pravé a přírodní švédské litiny  odmění nesrovnatelnými vlastnostmi a dlouhou životností.  

 

Je jako materiál použita opravdu jenom litina?

Ano samozřejmě, je to uvedeno již na úvodní stránce i u každého produktu. Je to pouze čistá a kvalitní švédská litina (nejedná se ani o nějaké slitiny např. s hliníkem!), bez jakýchkoli umělých povlaků nebo povrchů, bez přidání jakýchkoli chemikálií.

 

Jaký je rozdíl mezi tímto litinovým nádobím a mezi titanovým nebo keramickým nádobím? Někde jsem viděla také litinové nádobí ale to bylo mnohem lehčí a hladší.

1) Tzv. titanové nádobí samozřejmě není celé z titanu, ba ani z části. Pouze slabá povrchová vrstva obsahuje jako příměs titanové částice. Jinak je celé nádobí opět z problematické hliníkové slitiny (podobně je tomu i u tzv. keramického nádobí ).

2) Někteří výrobci a prodejci používají zavádějící až lživý výraz "litina" pro výrobky z hliníkových slitin. Tyto samozřejmě nemají s pravou litinou vůbec nic společného.

 

Čím je potažený povrch tohoto litinového nádobí. Co je to za černou barvu?

Při výrobě litinových produktů firmy Skeppshult nejsou v žádném případě použity jakékoli chemikálie nebo barvy. Černá patina (barva) na povrchu, je ve skutečnosti pouze rostlinný olej - při výrobě do litiny "zapečený". Toto je přirozená "anti-přilnavá" ochrana bez použití jakýchkoli chemických látek. Tato slabá vrstva rostlinného oleje sice není pořád stálá, ale snadno obnovitelná.

 

převzato ze stránek Skeppshult:

Proč Skeppshult nevyrábí žádné smaltované produkty?

Chceme našim zákazníkům nabídnout produkty které jsou přírodní jak jen to je možné. Doporučení: vaření a uchovávání pokrmů v keramickém a smaltovaném nádobí a nádobách může vést k uvolnění glazury a barvy. Kyselé potraviny, kyselé šťávy a ocet zvyšují riziko uvolnění olova. K potravinám a nápojům se vyvarujte používání nádob a nádobí neznámé kvality. Dle - "The Swedish governmental Swedish National Food Administration". 

Dodatek k smaltovanému litinové nádobí.

Smalt není obecně kyselinovzdorný. Dlouhodobější působení kyselin i v nižších koncentracích může povrch smaltu poškodit (dle CEBS).  Smalt se může také eventuálně (při nárazu) odštípnout a dostat do připravovaného jídla, což představuje velké zdravotní riziko. Také u smaltované litiny zůstane jen jediná přednost - rozvod tepla,  všechny ostatní přednosti odpadají. Připravované pokrmy nepřijdou do žádoucího kontaktu přímo s litinou, ale s umělou vrstvou - smaltem, nevaříte tedy na litině ale na smaltu. Navíc u smaltovaných produktů nebývá litina tolik kvalitní (ani to není v tomto případě třeba).

 

Proč je toto litinové nádobí lepší než například nádobí s tzv. "nepřilnavým povrchem"?

Většina nádobí s tzv. "nepřilnavým povrchem" má povrch (povlak) který často obsahuje ochranné látky proti ohni které můžou být považovány za jedovaté. Litinové nádobí od Skeppshult však neobsahuje žádné chemikálie, které se mohou v případě poškrábání uvolnit do připravovaných pokrmů (viz např. pánve s teflonovým povrchem). Taktéž má nesrovnatelné vlastnosti s ostatním nádobím, které se navíc ještě stále zlepšují - čím více je litina používaná!

 

Je vaření na vámi dodávaných litinových pánvích (nádobí) možné při použití minimálního množství tuku, tj. jako u nádobí s "nepřilnavým" povrchem, nebo ho lze spíše přirovnat ke klasickému, např. nerezovému nádobí?

Některé potraviny, např. řízky, samozřejmě musíte připravovat s dostatečným množstvím tuku. Primárně je však toto litinové nádobí určeno pro použití s minimálním množstvím tuku anebo dokonce úplně bez. Např. palačinky jsou absolutně bezkonkurenční na tomto litinovém nádobí s rozprašovačem oleje, nebo zelné placky (zelňáky) úplně bez použití oleje.

 

Jak to, že litinové nádobí od  Skeppshult je tak dobré v používání?

Litinové nádobí od Skeppshult jsou rukodělné výrobky s dlouhou tradicí, dle nejlepších technologických postupů a z nejlepších surovin. Tato švédská litina má pak vynikající vlastnosti, taktéž vodí a uchovává teplo rovnoměrně a tak jak má. Toto vše dává připravovaným pokrmům příjemný a chutný povrch a celkovou dobrou chuť. Dokonce nám také dává zdravý přísun železa (prvek který tělo potřebuje), skrze potraviny které jsou v něm připravovány, obzvláště pak, když jsou při přípravě jídel použity kyselé přísady, jako je ocet, víno anebo citron.

 

Může se na toto nádobí použít i obracečka kovová, nepoškrábe to litinu nebo nějak neublíží?

Ano, na toto litinové nádobí můžete použít i kovové náčiní, v tomto kontextu snese litina i hrubší zacházení - není poškodit nebo poškrábat co, jedná se stále jen o litinu.

 

Je držadlo z nerez oceli při vaření na sporáku také horké?

Ne. Je maximálně trochu teplé.

 

Může se tato litina použít např. na plynový sporák přímo, není třeba nějaká „mezideska"?

U každého produktu je seznam tepelných zdrojů na které je lze použít PŘÍMO, není třeba jiných řešení.

 

Může se toto nádobí použít i na indukční desky?

Ano, litinové nádobí je pro vaření na indukční desce velmi vhodné, více si o tom můžete přečíst zde.

 

Nemůže toto litinové nádobí způsobit poškrábání na sklokeramických plotnách/deskách?

Ne, více zde.

 

Z jakého materiálu jsou držátka skleněných pokliček?

Také z litiny.

 

Co znamená teplota „do 230 °C" do trouby u hrnců se skleněnou pokličkou?

Tato teplota se vztahuje právě a jen na tyto skleněné pokličky.

 

Proč není v nabídce více poklic, hlavně na větší průměry?

Litinové poklice na větší průměry Skeppshult nevyrábí. Skleněné poklice lze snadno (výhodněji) dokoupit v různých průměrech a provedeních na vnitřním trhu ČR.

 

Jak je to s používáním chemických prostředků a uchovávání pokrmů?

Toto litinové nádobí je přírodní - bez jakékoli umělé vrstvy či povlaku. Proto se nesmí používat jakékoli čistící a mycí prostředky nebo uchovávat pokrmy v tomto litinovém nádobí. Chemikálie (v čistících prostředcích) nebo (kyselé) šťávy či jiné agresivní složky obsažené v pokrmech, litině škodí (rozežírají její strukturu). Jednoduše: k čištění nepoužívejte žádné chemikálie, pokrmy můžete klidně servírovat přímo z litinového nádobí, ale toto nepoužívejte k uskladňování pokrmů.  Jak správně pečovat o litinu najdete zde .

 

Může litinové nádobí (někdy) zrezavět?

Toto litinové nádobí je vyrobeno z přírodního materiálu - bez jakékoli umělé vrstvy či povlaku a proto se rez může někdy na povrchu vyskytnout. Nejedná se však o žádnou závadu, rez navíc není zdravotně závadná (spíše naopak). Rez se může objevit při  nesprávné  péči a používání,  anebo ne příliš častém užívání litiny. Toto lze snadno odstranit - stačí případnou rez setřít a povrch litiny znovu promastit rostlinným olejem. Jak správně pečovat o litinu najdete zde .

 

Může se toto litinové nádobí rozbít?

Litina je všeobecně křehčí. Při prudším nárazu, zejména z větší výšky a  na tvrdší povrch, může dojít k prasknutí. V běžné praxi ale k tomu dochází jen zřídka.



Jsou uvedené rozměry, hmotnosti a objemy u nabízeného nádobí přesné?

Všechny uváděné rozměry, hmotnosti a objemy jsou takto uváděné výrobcem a jsou zpravidla zaokrouhlené. Vzhledem k tomu že se jedná o rukodělné slévárenské výrobky mohou se skutečné objemy a hmotnosti mírně lišit.

 

Proč občas dochází ke stékání oleje směrem k okraji?

K tomuto jevu může dojít především pokud je dno nádobí nerovnoměrně zahříváno. Stejně jako u většiny jiných materiálů, tak i u litiny dochází ke zvětšení objemu při zahřívání. Aby bylo používání litinového nádobí Skeppshult bezpečné, mají spodní strany dna mírné negativní vydutí. Důvody proč to tak musí být jsou podrobně rozebrány zde. Pokud dojde k zahřátí nádobí ve středu více než na okraji, tak se i materál ve středu více roztáhne a uvnitř dna dojde k pnutí, které se může projevit mírným vydutím dna vzhůru a tím dojde ke stečení oleje k okraji.